آقای حسینی  بای گزارشگر در حرم

چهار شنبه شب در حرم مطهر در کفشداری 7 مشغول  انجام وظیفه بودم

آقای حسینی بای وارد شد و با من دست داد خیلی مشتاقانه به حرم وارد گردید

بعد از زیارت مجددابه طرفم آمد خیلی مشتاقانه  اول شغلم را پرسید سپس گفت : می دانی تنها آرزوی من چیست

گفتم:  نه

گفت : اینکه یک گزارشی از کفشداران حرم و نقارخانه حضرت تهیه کنم.

حرم رضوی در محاصره برجهای آهنی

هر روز برج ها و غول های آهنی در اطراف بارگاه رضوی قد کشیده و سایه نگران کننده معماری افسار گسیخته بر خیابان های اطراف حرم سنگین تر می شود؛ به اعتقاد کارشناسان شهری با این روند هویت معماری در پایتخت معنوی از بین رفته و چشم انداز و منظر حرم مطهر مخدوش می شود.

غول های آهنی و برج های سربه فلک کشیده پایتخت معنوی را محاصره کرده و دیگر در خیابان های منتهی به حرم امام هشتم (ع) اثری از معنویت و هویت رضوی دیده نمی شود.

مشاهده گنبد رضوی از میدان شهدا آرزویی دست نیافتنی

در این شهر دیدن گنبد رضوی از همین میدان شهدا هم آرزویی دست نیافتنی شده و شتاب ساخت و سازهای بی رویه خاطر زائران و مجاوران را آزرده ساخته است. یک مهندس شهرسازی در این خصوص گفت: نظم که یکی از شاخص های معماری اسلامی ایرانی است در ساختمان سازی مسیرهای منتهی به حرم مطهر دیده نمی شود و این چالش روز به روز در کالبد شهر رخنه می کند.

 مخدوش شدن چهره پایتخت معنوی

هادی محسنی بیان کرد: برخی از مهندسان شهری آشنایی کافی نسبت به اصول معماری ندارند و اغلب شاهد ساختمان هایی در شهر هستیم که هیچ شباهتی به یک ساختمان در شهر مذهبی ندارد؛ این موضوع بیش از همه معنویت این شهر را زیرسوال می برد.

وی با اعلام اینکه سر برآوردن غول های آهنی در کنار حریم مطهر رضوی همچون سایر ساخت و سازهای بی هویت چهره پایتخت معنوی را مخدوش کرده، افزود: عدم تحقق مدیریت واحد شهری سبب شده هر فردی بنا به سلیقه و مصلحت خود در این شهر اقدام کند و به نظر می رسد در سایه مدیریت واحد، مسئله معماری نیز در این شهر حل می شود.

ساخت گسترده ساختمان های تجاری در پایتخت معنوی خسارت آفرین است

این مهندس شهرسازی یادآور شد: ساخت و ایجاد برج های سربه فلک کشیده دردی را از زائران و مجاوران این شهر دوا نکرده و این موضوع موجب رونق توریسم مذهبی نمی شود زیرا اغلب زائران به عشق زیارت بارگاه رضوی و تماشای معماری اسلامی و کهن به این شهر سفر می کنند لذا افرادی که تفکر احداث هتل و ساختمان های تجاری و اداری پیرامون حرم مطهر را دارند باید باور کنند که ادامه این روند به ماهیت این شهر مذهبی آسیب زده و خسارت آفرین است.

محسنی با تاکید بر اینکه مرتفع سازی و احداث ساختمان هایی که مانع مشاهده حرم مطهر شده یک فاجعه در معماری است، عنوان کرد: در گذشته موقعیت حرم مطهر به گونه ای بود که حتی از دورترین فاصله نیز بارگاه رضوی دیده می شد اما اکنون از برخی خیابان های منتهی به حرم مطهر هم نمی توان حرم مطهر را مشاهده کرد و این نقطه ضعفی بزرگ در شهرسازی است.

 ضعف در معماری

عضو کمیسیون فنی و عمران و طرح ریزی شورای شهر مشهد در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: روزگاری بارگاه منور رضوی از تپه سلام مشاهده می شد اما امروز از میدان شهدا هم نمی توان حرم امام هشتم (ع) را دید و این امر نشانگر ضعف در معماری و به فراموش سپردن معماری اسلامی است. محمود هراتی تصریح کرد: رعایت اصول معماری اسلامی و توجه به جایگاه این موضوع در دومین کلانشهر مذهبی جهان سبب می شود مشکل ساخت و سازهای بی رویه و بی هویت حل شود.

نداشتن دانش لازم در زمینه معماری اسلامی

وی افزود: حداقل انتظار از مسئولان این است که اگر در کنار بارگاه ملکوتی حضرت رضا(ع) اثری در خور شان آن حضرت ایجاد نمی کنند منظر فعلی آن را از بین نبرند چرا که در حال حاضر با ساخت و سازهای لجام گسیخته ماهیت و هویت شهر زیر سوال رفته است. وی ادامه داد: بخشی از ساخت و سازهای بی هویتی که در این شهر انجام می شود مربوط به نداشتن دانش لازم در زمینه معماری اسلامی و اصول شهرسازی است و متاسفانه برخی از معماران و مهندسان شهرسازی تبحر کافی را در این بخش ندارند.

توجه به ساخت و سازهای کهن، میراث ماندگار سرزمین خراسان

این عضو شورای شهر مشهد با انتقاد از روند تخریب بافت های تاریخی بیان کرد: معماری اسلامی و توجه به ساخت و سازهای کهن، میراث ماندگار این سرزمین است و نباید به بهانه تجدد گرایی به نابودی این آثار دست زد. هراتی تاکید کرد: بی تردید اگر با نگاه حفظ و پاسبانی از معنویت حرم مطهر ساخت و سازها در پیرامون این حریم انجام می گرفت امروز با مشکل ساختمان های بلند و بی قاعده روبرو نبودیم.

 مقابله با بلند مرتبه سازی در اطراف حرم

یک عضو شورای اسلامی شهر مشهد نیز گفت: شورای شهر مشهد در بحث برج سازی ورود پیدا کرده و برای توقف بلند مرتبه سازی های اطراف حرم مطهر رضوی اقدامات جدی را انجام می دهد.

عبدالکریم جوادی بیان کرد: در راستای تحقق معماری اسلامی ایرانی نحوه اجرای طرح های بلند مرتبه سازی اطراف حرم مطهر رضوی توسط کارگروه تعیین شده در شورا بررسی می شود و در این راستا شورای چهارم در نظر دارد در صورت امکان از افرادی که قبلاً مجوز ساخت و ساز و بلند مرتبه سازی در اطراف حرم مطهر را دریافت کرده اند بخواهد تا از اجرا و ادامه بلند مرتبه سازی خودداری کنند.

وی با اعلام اینکه از صدور مجوزهای ساخت و ساز و بلند مرتبه سازی در اطراف حرم مطهر امام هشتم(ع) جلوگیری می شود، افزود: تلاش می کنیم مجوزهای صادره در اطراف حرم مطهر امام رضا نباشد و ساخت هتل و مکان های اقامتی یا هر گونه سازه دیگر را به مکان های دیگر انتقال دهیم.

ساخت و سازهای بی هویت بر سر شهر آوار می شود

روزگاری است که ساخت و سازهای بی هویت، احداث غول آهن ها و برج های سربه فلک کشید بر سر دومین کلانشهر مذهبی جهان آوار شده و دیگر اثری از معماری اسلامی در این شهر دیده نمی شود؛ رفته رفته این ماجرا موجب شده تا مشاهده گلدسته ها و گنبد حرم مطهر از فاصله های نه چندان دور هم، برای زائران و مجاوران به یک آرزو تبدیل شود.

ذکری که حضرت صاحب الامر(عج) توصیه فرمود

آیت الله مظاهری در درس اخلاق خود گفت: بر اساس روایات فراوان و نیز طبق تصریح زیارت جامعه که بهترین و صحیح ترینِ زیارات است، واسطه فیض عالم، امام زمان(عج) هستند. گرچه همه چهارده معصوم(ع) واسطه فیض‌اند، اما در زمان ما، واسطه فیض عالم، امام زمان(عج) هستند.

به گزارش خبرگزاری مهر آیت الله مظاهری در تبیین امامت امام زمان(عج) به نقل داستانی پرداخته است که در پی می آید:

یکی از علمای بزرگ، در زمان قدیم در تخت فولاد خدمت امام زمان«ارواحنا‌فداه» رسیده بود و از آن حضرت درخواست «علم اکسیر»کرده بود.

در حالی که یاد گرفتن علوم غریبه حرام است و گفت و شنود و تعلیم و تعلّمش نیز حرام است. آن حضرت به او فرموده بودند: علوم غریبه به تو چه ربطی دارد؟ من به جای آن ختمی به تو یاد می‌دهم که بهتر از اکسیر است. بعد فرموده بودند: به پنج تن و امام زمان«ارواحنا‌فداه»توسّل پیدا کن و در توسّل‌هایت بگو: «یا محمّد یا علی یا فاطمه یا حسن یا حسین، ‌یا صاحب الزمان ادرکنی و لا تهلکنی».

آن عالم نقل می‌کند: وقتی حضرت فرمودند:«ادرکنی»، به ذهنم خطور کرد که باید بفرمایند:«ادرکونی»، یعنی برای درخواست کمک از پنج نور مقدّس، باید فعل جمع به کار ببریم، پس چرا ایشان فعل مفرد به کار برده و می‌فرمایند: «ادرکنی و لاتهلکنی»؟! وقتی چنین تصوّری کردم، امام زمان«ارواحنا‌فداه» تبسّم کردند و فرمودند: همین است که گفتم. برای اینکه واسطه فیض این عالم، فعلاً من هستم.

یعنی اگر در زمان حاضر توسّلی به پیغمبراکرم«ص»یا سایر حضرات معصومین«ع»بشود، فیض الهی به واسطه وجود مقدّس امام زمان«ارواحنا‌فداه»به بندگان می‌رسد: «بِکُمْ فَتَحَ اللَّهُ وَ بِکُمْ یَخْتِمُ وَ بِکُمْ یُنَزِّلُ الْغَیْثَ وَ بِکُمْ یُمْسِکُ السَّماءَ أَنْ تَقَعَ عَلَى الْأَرْضِ إِلَّا بِإِذْنِهِ وَ بِکُمْ یُنَفِّسُ الْهَمَّ وَ یَکْشِفُ الضُّر»

از همه به خصوص جوانان تقاضا دارم که با این ختم، به امام زمان متوسّل شوید و این ختم را زیاد بخوانید. همه افراد، حتی کسانی که ‌سواد و تحصیلات کافی ندارند هم می‌توانند این ختم را بخوانند و به پنج تن آل عبا و امام زمان متوسّل شوند: «یا محمّد،‌ یا علی، یا فاطمه، یا حسن، یا حسین، یا صاحب الزمان أدرکنی و لا تهلکنی». این ختم، علاوه بر آنکه آسان است، برای رفع هر حاجتی خوب، مؤثر و مجرّب می‌باشد.

ده توصیه آیت الله بهجت برای زیارت امام رضا (علیه السلام)


 ده توصیه آیت الله بهجت برای زیارت امام رضا (علیه السلام) 

۱- زیارت شما قلبی باشد. در موقع ورود اذن دخول بخواهید، اگر حال داشتید به حرم بروید. هنگامی که از حضرت رضا علیه‌السلام اذن دخول می‌طلبید و می‌گویید: 

 «أ أدخل یا حجة الله:‌ای حجت خدا، آیا وارد شوم؟» 

زیارت امام رضا علیه‌السلام از زیارت امام حسین علیه‌السلام بالا‌تر است، چرا که بسیاری از مسلمانان به زیارت امام حسین علیه‌السلام می‌روند ولی فقط شیعیان اثنی عشری به زیارت حضرت امام رضا علیه‌السلام می‌آیند. 

۲- به قلبتان مراجعه کنید و ببینید آیا تحولی در آن به وجود آمده و تغییر یافته است یا نه؟ اگر تغییر حال در شما بود، حضرت علیه‌السلام به شما اجازه داده است. اذن دخول حضرت سیدالشهداء علیه‌السلام گریه است، اگر اشک آمد امام حسین علیه‌السلام اذن دخول داده‌اند و وارد شوید. 

۳- اگر حال داشتید به حرم وارد شوید. اگر هیچ تغییری در دل شما به وجود نیامد و دیدید حالتان مساعد نیست، بهتر است به کار مستحبی دیگری بپردازید. سه روز روزه بگیرید و غسل کنید و بعد به حرم بروید و دوباره از حضرت اجازه ورود بخواهید. 

۴- بسیاری از حضرت رضا علیه‌السلام سؤال کردند و خواستند و جواب شنیدند، در نجف، در کربلا، در مشهد مقدس، - هم همین طور – کسی مادرش را به کول می‌گرفت و به حرم می‌برد. چیزهای عجیبی را می‌دید. 

۵- ملتفت باشید! معتقد باشید! شفا دادن الی ماشاءالله به تحقق پیوسته. یکی از معاودین عراقی غده‌ای داشت و می‌بایستی مورد عمل جراحی قرار می‌گرفت. خطرناک بود، از آقا امام رضا (ع) خواست او را شفا بدهد، شب، حضرت معصومه علیهاالسلام را در خواب دید که به وی فرمود: «غده خوب می‌شود. احتیاج به عمل ندارد!» ارتباط خواهر و برادر را ببینید که از برادر خواسته، خواهر جوابش را داده است. 

۶- همه زیارتنامه‌ها مورد تأیید هستند. زیارت جامعه کبیره را بخوانید. زیارت امین الله مهم است. -قلب شما- این زیارات را بخواند. با زبان قلب خود بخوانید. لازم نیست حوائج خود را در محضر امام علیه‌السلام بشمرید. حضرت علیه‌السلام می‌دانند! مبالغه در دعا‌ها نکنید! زیارت قلبی باشد. امام رضا علیه‌السلام به کسی فرمودند: «از بعضی گریه‌ها ناراحت هستم!» 

۷- یکی از بزرگان می‌گوید، من به دو چیز امیدوارم؛ نخست آنکه قرآن را با کسالت نخوانده‌ام. بر خلاف بعضی که قرآن را آنچنان می‌خوانند که گویی شاهنامه می‌خوانند. قرآن کریم موجودی است شبیه عترت. دوم، در مجلس عزاداری حضرت سیدالشهداء گریه کرده‌ام. 

حضرت آیت‌الله العظمی بروجردی رحمة‌الله علیه مبتلا به درد چشم شدند، فرمودند: «در روز عاشورا مقداری از گِلِ عزاداری امام حسین علیه‌السلام را بر چشمان خود مالیدم، دیگر در عمرم مبتلا به درد چشم نشدم و از عینک هم استفاده نکردم!» 

پس از حادثه بمب گذاری در حرم مطهر حضرت رضا علیه‌السلام حضرت به خواب کسی آمدند، سؤال شد. 

 «در آن زمان شما کجا بودید؟ فرمودند: کربلا بودم.» 

این جمله دو معنی دارد: 

معنی اول اینکه حضرت رضا علیه‌السلام آن روز به کربلا رفته بودند. 

معنی دوم یعنی این حادثه در کربلا هم تکرار شده است. دشمنان به صحن امام حسین علیه‌السلام ریختند و ضریح را خراب کردند و در آنجا آتش روشن کردند! 

۸- کسی وارد حرم حضرت رضا علیه‌السلام شد، متوجه شد سیدی نورانی در جلوی او مشغول خواندن زیارتنامه می‌باشد، نزدیک او شد و متوجه شد که ایشان اسامی معصومین – سلام الله علیهم – را یک یک با سلام ذکر می‌فرمایند. هنگامی که به نام مبارک امام زمان ـ عجل الله تعالی فرجه الشریف ـ رسیدند سکوت کردند! آن کس متوجه شد که آن سید بزرگوار خود مولایمان امام زمان سلام الله علیه و ارواحنا له الفداء است. 

۹- در همین حرم حضرت رضا علیه‌السلام چه کراماتی مشاهده شده است. کسی در رؤیا دید که به حرم حضرت رضا علیه‌السلام مشرف شده و متوجه شد که گنبد حرم شکافته شد و حضرت عیسی و حضرت مریم علیهماالسلام از آنجا وارد حرم شدند. تختی گذاشتند و آن دو بر آن نشستند و حضرت رضا علیه‌السلام را زیارت کردند. 

روز بعد آن کس در بیداری به حرم مشرف شد. ناگهان متوجه شد حرم کاملاً خلوت است! حضرت عیسی و حضرت مریم علیهماالسلام از گنبد وارد حرم شدند و بر تختی نشستند و حضرت رضا علیه‌السلام را زیارت کردند. زیارت‌نامه می‌خواندند. همین زیارت‌نامه معمولی را می‌خواندند! پس از خواندن زیارت‌نامه از‌‌ همان بالای گنبد برگشتند. دوباره وضع عادی شد و قیل و قال شروع شد حال آیا حضرت رضا علیه‌السلام وفات کرده است؟ 

۱۰- حرف آخر اینکه: عمل کنیم به هر آنچه که می‌دانیم. احتیاط کنیم در آنچه خوب نمی‌دانیم. با عصای احتیاط حرکت کنیم.

معجزه امام رضا(ع) برای بچه‌های تفحص

اوایل سال 72 بود و گرماى فکه. در منطقه عملیاتى والفجر مقدماتى، بین کانال اول و دوم، مشغول کار بودیم. چند روزى مى شد که شهید پیدا نکرده بودیم. هر روز صبح زیارت عاشورا مى خواندیم و کار را شروع مى کردیم. گره و مشکل کار را در خود مى جستیم. مطمئن بودیم در توسلهایمان اشکالى وجود دارد.
 
آن روز صبح، کسى که زیارت عاشورا مى خواند، توسلى پیدا کرد به امام رضا(ع). شروع کرد به ذکر مصائب امام هشتم و کرامات او. مى خواند و همه زار زار گریه مى کردیم. در میان مداحى، از امام رضا طلب کرد که دست ما را خالى برنگرداند، ما که در این دنیا هم خواسته و خواهشمان فقط باز گردان این شهدا به آغوش خانواده هایشان است و...
 
هنگام غروب بود و دم تعطیل کردن کار و برگشتن به مقر. دیگر داشتیم ناامید مى شدیم. خورشید مى رفت تا پشت تپه ماهورهاى روبه رو پنهان شود. آخرین بیل ها که در زمین فرو رفت، تکه اى لباس توجهمان را جلب کرد. همه سراسیمه خود را به آنجا رساندند. با احترام و قداست، شهید را از خاک در آوردیم. روزى اى بود که آن روز نصیبمان شده بود.
 
شهیدى آرام خفته به خاک. یکى از جیب هاى پیراهن نظامى اش را که باز کردیم تا کارت شناسایى و مدارکش را خارج کنیم، در کمال حیرت و ناباورى، دیدیم که یک آینه کوچک، که پشت آن تصویرى نقاشى از تمثال امام رضا(ع) نقش بسته، به چشم مى خورد. از آن آینه هایى که در مشهد، اطراف حرم مطهر مى فروشند. گریه مان درآمد. همه اشک مى ریختند. جالب تر و سوزناکتر از همه زمانى بود که از روى کارت شناسایى اش فهمیدیم نامش «سید رضا» است. شور و حال عجیبى بر بچه ها حکمفرما شد. ذکر صلوات و جارى اشک، کمترین چیزى بود.شهید را که به شهرستان ورامین بردند، بچه ها رفتند پهلوى مادرش تا سرّ این مسئله را دریابند. مادر بدون اینکه اطلاعى از این امر داشته باشد، گفت:«پسر من علاقه و ارادت خاصى به حضرت امام رضا(ع) داشت...».
 
از خاطرات برادران تفحص

تصویر/ قدیمی‌ترین عکس از خادمان حرم امام رضا (ع)

تصویر زیر، قدیمی‌ترین عکس موجود از دربان‌های حرم حضرت علی ابن موسی الرضا (ع) است. این عکس را نامه‌نیوز منتشر کرده است.

مراسم خطبه خوانی و شام غریبان امام رضا علیه السلام

طبق آیین های تعریف شده در استان قدس رضوی شب شهادت آن امام همام کل خدام شمع به دست در صحن انقلاب به صورت منطم و از قبل تعیین شده می ایستند و پس از عزا داری و ذکر مصیبت امام خطبه مخصوصی را می خوانندو در آخر تولیت آستان با هیات همراه از خدام سان دیده و اراز هم  دردی می نمایند.


مراسم شام غریبان پس از نماز مغرب و عشا از  دار التولیت واقع در چهار راه شهدا شمع به دست و نوحه گویان به طرف حرم مزهر حرکت کرده و پس از ذکر مصیبت مراسم ختم می شود.

میعاد گاه عاشقان

مشهد این روزها بیشترین زایرین را در خود جا داده است.

هوای سرد هیایات سینه زتی حتی در نیمه های شب گرمی خاصی به هال و هوای حرم مطهر می دهند.

حضور جوانان در بین سینه زنان بیشتر مشهود است.



اویس قرنی

گر با  منی در یمنی پیش منی

گر بی منی پیش منی در یمنی


دوبیتی فوق در جواب دوستانی بود که خیلی حسرت زیارت حضرتش را از نزدیک داشتند.

شب پرواز

امشب کشیک حرم می باشم

شب جمعه

شب رحمت

صحن انقلاب

مقابل پنجره فولاد

نایب الزیاره تمام دوستان که هرگز انها را ندیده ام

نایب الزیاره تمام کسانی پیام خصوصی برایم گذاشته اند

دعا برای آنانکه خودشان هم نمی ذانند

دعا برای آنانکه شاید حتی بد خواه من هم باشند.

امشب مشهد برفی و هوای فوق العاده سرد است

احتمالا حرم خلوت تر باشد و حضرت خصوصی تر

خدمت دربانی در زمستان با سرمای زیاد حظی دیگر دارد.

وقتی در داخل صحن تمام وجودت از عشق حضرت گرم است به سرمای زمستان می خندی